Camerata Nordica 50 år: De tio årstiderna

Kerson Leong & Camerata Nordica

Camerata Nordica 50 år!

De tio årstiderna

Camerata Nordica föddes 1974 som Oskarshamnsensemblen, senare bytte de namn till Kalmar Läns Kammarorkester och Camerata Roman för att till slut landa på Camerata Nordica. År 2024 har ensemblen alltså funnits i femtio år! Inför detta märkesår har målsättningen varit att ta fram ett speciellt program och bjuda in en ledare och solist som på bästa sätt kan representera visionen vi har för orkestern. Vem vore väl bättre lämpad för denna uppgift än den fantastiska kanadensiska violinisten Kerson Leong! Redan 2022 gästade han Camerata Nordica med programmet Distant light, i vilket han inte bara hänförde publiken utan även de övriga musikerna i orkestern. Kerson är en otrolig artist med ett grundmurat internationellt rykte som han vunnit genom sina konsertframträdanden men också för sin populära och mycket uppskattade Youtubekanal med tekniktips för violinister. ”Leong har en självklar stil, finess och teknik, och kommunicerar alltid med innerlig uppriktighet…” skriver The Strad Magazine så när vi hade möjlighet att engagera Kerson till vår säsongsöppning och vårt 50-årsfirande var det ett självklart val!

Vivaldis De fyra årstiderna är ett av de mest välkända verk som någonsin skrivits och behöver knappast någon närmare presentation. Piazzollas De fyra årstiderna i Buenos Aires spelas däremot inte lika ofta. Originalversionen från 1965-69 var skriven för en kabaréorkester. 1996-98 arrangerade Leonid Desyatnikov om Piazzollas original till en orkestersvit som numera kanske är mer bekant för konsertpubliken. Desyatnikov arrangerade sviten i en traditionell konsertform med fyra satser och med violinen som vägvisare. Både Piazzolla och Desyatnikov lyfter i sina respektive verk på hatten för förebilden Vivaldi. Desyatnikov illustrerar i orkesterarrangemanget på ett klurigt sätt det faktum att Vivaldi och Piazzolla bodde i olika hemisfärer genom att till exempel låta delar av Piazzollas ”Sommaren” skymta fram i Vivaldis ”Vintern”.

För att komplettera programmet har vi lagt till ytterligare två årstider med lite mer nordisk touch – det är trots allt Camerata Nordica som jubilerar – Våren av Edward Grieg och Höstvisa av Erna Tauro, båda i arrangemang för stråkorkester.

Print Friendly, PDF & Email
 
Du kan spara ner sidan som PDF eller skriva ut genom att klicka på printsymbolen ovan. När du valt att klicka på print kan du även rensa bort delar du inte vill ha med i utskriften genom att klicka på soptunnan som syns när du håller musen över innehållet. För att ta bort en bild klickar du bara på bilden.

Period

13-18 september 2024

Medverkande

Kerson Leong ledare och solist
Camerata Nordica

Pris

20 000 kr. ex. moms

Affischunderlag (pdf), program (pdf) och foto (jpg) ligger på Legatokatalogens Dropbox för nedladdning. 

Camerata Nordica tar med egna program.

Klicka på “DROPBOX”, välj mapp med aktuellt program, ladda ner det material ni behöver.

Program

Erna Tauro
Höstvisa

Edvard Grieg  
Våren op. 34 nr 2

Antonio Vivaldi
De fyra årstiderna op. 8 (Le quattro stagioni)

Astor Piazzolla
De fyra årstiderna i Buenos Aires Las cuatro estaciones porteñas arr. by L. Desyatnikov

 

Kontakta alltid producenten i din region för att beställa

KALENDER

Bokade och bekräftade konserter och aktuella bokningsperioder. 

november 2023

mån tis ons tor fre lör sön
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Annasara Lundgren
annasara.lundgren@musikisyd.se
0700 92 41 90

Christian Sundewall
christian.sundewall@musikisyd.se
0735 00 60 96

Urban Wedin
urban.wedin@lansmusiken.se
0706 54 00 33

Patric Aurell
patric.aurell@regionhalland.se
0708 19 79 18

Rune Källén
rune.kallen@regionblekinge.se
0728 80 49 49