Camerata Nordica Chamber Ensemble I Bohémian voices

Bohemisk – enligt Svenska Akademiens Ordlista något som kännetecknas av frihet från regler och planernig, i daglig förståelse även konstnärligt och ovanligt.

Vi har ofta möjlighet att lyssna till stråkkvartetter, men det finns en skatt av musik som man inte lika ofta hör, om man bara lägger till en violin. Flera kompositörer har skrivit verk för denna lite ovanligare sättning såsom Mozart, Dvorak, Beethoven, Brahms med flera. Dehär verken förjänar också att spelas och höras! Sättingen i sig kan alltså sägas vara bohemisk, men också i öppningsstycket av Dvorak kan man höra det originella. Det är den vackra stråkkvintetten som komponerades i USA som fint fångar den inspiration Dvorak fick i det amerikanska uttrycket.

I detta program finns också ett kort men magiskt stycke av den bulgariska kompositören Dobrinka Tabakova ”Organum Light”, komponerad 2014.

Slutet av konserten utgörs av Brahms stråkkvintett nummer 2, med vilken Brahms sade sig vilja avsluta sin kompositörsbana, även om han faktiskt skrev ytterligare ett par stycken senare. 

Detta är ett av Brahms finaste verk, med starka influenser från Östeuropeisk musik och kultur. Sprudlande, elegant, subtilt, originellt och ofelbart Brahms i varje takt!

 

Print Friendly, PDF & Email
 
Du kan spara ner sidan som PDF eller skriva ut genom att klicka på printsymbolen ovan. När du valt att klicka på print kan du även rensa bort delar du inte vill ha med i utskriften genom att klicka på soptunnan som syns när du håller musen över innehållet. För att ta bort en bild klickar du bara på bilden.

Period

5-14 april 2024

Medverkande

Ledare från Camerata Nordica

Pris

12000 kr. ex. moms

Affischunderlag (pdf), program (pdf) och foto (jpg) ligger på Legatokatalogens Dropbox för nedladdning. 

Camerata Nordica tar med egna program.

Klicka på “DROPBOX”, välj mapp med aktuellt program, ladda ner det material ni behöver.

Program

Dobrinka Tabakova Organum light för stråkkvintett (5′)
Antonin Dvořák  Stråkkvintett nr 3 i Ess-dur Op. 97 / B. 180 (32′)
– paus –
Johannes Brahms Stråkkvintett nr 2 i G dur Op. 111 (29′)

Kontakta alltid producenten i din region för att beställa

Annasara Lundgren
annasara.lundgren@musikisyd.se
0700 92 41 90

Christian Sundewall
christian.sundewall@musikisyd.se
0735 00 60 96

Urban Wedin
urban.wedin@lansmusiken.se
0706 54 00 33

Patric Aurell
patric.aurell@regionhalland.se
0708 19 79 18

Rune Källén
rune.kallen@regionblekinge.se
0728 80 49 49